Temperatura podczas startu w triathlonie zmienia bardzo dużo nie tylko pod kątem korzystania z dodatkowych akcesoriów, taktyki na poszczególnych etapach wyścigu,ale przede wszystkim pod kątem żywienia i nawodnienia.
👉🏻 ZOBACZ TAKŻE „ŻYWIENIE na ZAWODACH w triathlonie”
- Nawodnienie i żywienie podczas zawodów triathlonowych zależy od temperatury powietrza.
- W upalny dzień przyjmuj około 20-30% więcej płynów niż w chłodny dzień, ale gdy jest chłodno również nie zapominaj o nawodnieniu. Wtedy też istnieje ryzyko odwodnienia.
- Podczas triathlonowych zawodów w upale przyjmuj bardziej rozwodnione pokarmy, zadbaj o elektrolity, unikaj intensywnych smaków, a gdy jest zimniej – bardziej stałe pokarmy.
- Zacznij przyjmować węglowodany już na etapie rowerowym. Ruszanie na bieg z pustym bakiem to proszenie się o kłopoty.
W upalny dzień będziesz musiał przyjąć znacznie więcej płynów. Niczym nadzwyczajnym nie będzie przyjęcie 20-30% więcej płynów niż w chłodny dzień. Nie wpadnij jednak w jedną pułapkę na zawodach triathlonowych. Odwodnić się możesz nawet w chłodny dzień, ponieważ niskie temperatury zwiększają wydalanie moczu i zmniejszają uczucie pragnienia. Poza tym straty wody w wyniku oddychania i pocenia potrafią pozostawać na wysokim poziomie nawet w niskich temperaturach.
PROTIP: aby sprawdzić, ile dokładnie potrzebujesz płynów, zważ się przed treningiem i po nim, zwłaszcza gdy robisz specyficzną sesję z intensywnością okołostartową. W zależności od warunków (ciepło/zimno) na treningu zobaczysz, ile potrzebujesz dostarczyć płynów.
Niezwykle ważne jest dbanie o dostarczanie odpowiedniego poziomu elektrolitów. W gorący dzień znacznie bardziej się pocisz, a wraz z potem ucieka niezwykle dużo elektrolitów. Spożywanie samej wody, a nawet zwykłego izotonika może doprowadzić do niebezpiecznego zmniejszenia stężenia sodu i potasu w organizmie i doprowadzić do zaburzenia działania pompy sodowo-potasowej. Wyjściem z tej sytuacji jest wzbogacenie napojów o dodatkowe elektrolity lub przyjmowanie w trakcie wyścigu takich kapsułek jak Saltstick. Niczym zaskakującym nie powinno być 3-4x większe przyjęcie sodu niż w przypadku chłodnego wyścigu.
Miej ze sobą również bidony z samą wodą, bez zawartości elektrolitów. Będziesz mógł wykorzystać je do polewania się i schładzania w trakcie zawodów.
W chłodny dzień organizm może potrzebować więcej energii, aby się ogrzać, więc może się okazać, że będziesz potrzebował spożyć nieco więcej kalorii. W gorących warunkach powinieneś się zastanowić nad przyjmowaniem węglowodanów w płynnej postaci.
Im niższe temperatury podczas startu w triathlonie, tym lepiej jeść stałe produkty i je różnicować. Z kolei im jest cieplej, tym bardziej staraj się przyjmować węglowodany w płynach, unikaj mocnych, słodkich smaków. Wiele osób na bieganiu w gorące dni, a także przy problemach żołądkowych pojawiających się na etapie biegowym korzysta z wygazowanej coca-coli.
Zarówno podczas wyścigu w upalne dni, jak i podczas startu w chłodzie powinieneś pomyśleć o przyjęciu większej ilości węglowodanów już na etapie rowerowym. Rozpoczynanie biegu z pustym bakiem to proszenie się o kłopoty niezależnie od warunków.